Наша історія

1946 рік, хлібозавод на вулиці Московській до реконструкціїРадянські часи… На перше місце ставилось виробництво: кількість виробленої продукції, виконання планів п’ятирічок та їх перевиконання. А люди й умови їх праці, споживачі та якість їх обслуговування до уваги брались в останню чергу. В 1947 році хлібокомбінат розміщувався на Московській вулиці (теперішня Бельведерська). Приміщення – низькі й задушливі. Умови праці дуже важкі. Комбінат не забезпечував місто і райони хлібом. У той час тут стояли звичайні домашні печі, лопатами саджали, а замішували тісто в коритах, вантажили хліб вручну: величезні корита, заповнені опарою, високо засукані рукави і рясний піт на чолах тістомісів. Процес хлібопечення був дуже трудомісткий. Згодом на заводі встановили механічні просіювачі борошна, нові печі, тісто мішальні машини, тістоділителі та водомірні бочки, побудували складську експедицію та дріжджцех. Потім виникла практично нереальна в той час ідея: будувати нові корпуси і новий хлібокомбінат. Рішення про будівництво приймали Главхліб у Києві та обласне управління харчової промисловості. Документацію розробляла Харківська проектна організація. Проект був недосконалий, вартість становила три мільйони карбованців. З метою економії коштів його скоротили: зменшили експедицію та відмовились від котельні. Після всього постала ще одна проблема – проблема самого будівництва заводу. Спорудженням нового хлібокомбінату займалась будівельна фірма «Прикарпатбуд». Була постійна нестача коштів, доводилось брати позики. Дефіцитні деталі діставали самотужки.

20І все ж, попри всі труднощі, вдалось збудувати новий завод на вулиці Льотчиків (теперішня Петлюри) – «Івано-Франківський хлібокомбінат». Тут він і нині. З відкриттям нового заводу збільшився обсяг випуску продукції, виробництво хлібопродуктів сконцентрували в одному місці, поліпшились умови праці, відбувалась подальша механізація всіх ліній.

Перша випічка продукції на комбінаті була проведена 5 грудня 1975 року. Тісто ще замішували на булочній пекарні на вулиці Галицькій, а тоді вже привозили машиною на новий завод і проводили пробні випічки. Згодом наладили заміс в цеху. Першим тістомісом булочних виробів була Я.М.Нестерак. Завод набирав потужності. Запустили лінію №7 з випічки булочних виробів. А в березні 1976 року закрили булочну пекарню на вулиці Галицькій і повністю перевели випуск булочних виробів на хлібокомбінат. Згодом, освоїли випуск батонів на лінії №6 і налагодили випуск бараночних виробів.

В хлібобулочному цеху є 8 технологічних ліній з виробництва хліба, батонів та булочних виробів. Середньодобовий об’єм виробництва складає близько 50 т хлібобулочних та 0,5 т кондитерських виробів. Асортиментний перелік налічує близько 60 найменувань продукції. Хлібокомбінат виконує індивідуальні замовлення для святкових і урочистих подій (короваї, торти).

_MG_1680Протягом 2001-2010 рр. Було введено в експлуатацію лінію №5 по випуску житньо-пшеничного хліба „Дарницького”, лінію №6 по випуску формового хліба, лінію №1 по випуску булочних виробів, лінію №4 по випуску пшеничного подового хліба з можливістю легко переходити на випуск житньо-пшеничних виробів. В зв’язку зі зростанням попиту на батон, додатково введено нову більш потужну батонну лінію №7. Всі названі лінії укомплектовані обладнанням передових фірм Словенії, Німеччини, Швеції, Чехії, а також кращими взірцями ближнього зарубіжжя та вітчизняних виробників.

На території хлібокомбінату, крім основного хлібопекарського цеху, розміщений також кондитерський цех, склад безтарного зберігання борошна, склад сировини і матеріалів, ремонтна і механічна майстерня, котельня.

YUR_9997В 2009 році у кондитерському цеху було введено в експлуатацію нове обладнання німецької фірми „Fritsch” по виготовленні продукції з листкового тіста. Потужність лінії – 2 т печива і круасанів за добу.

Більше половини своєї продукції хлібокомбінат реалізує в м. Івано-Франківську. З появою мереж супермаркетів в місті покращилося обслуговування населення. Розвиток і розширення фірмової торгівлі – один з шляхів покращення якості обслуговування споживачів. Сьогодні через фірмову торгівлю реалізовується біля 23% хлібобулочної та кондитерської продукції. Власна фірмова мережа нараховує 6 магазинів і 40 кіосків.

Протягом останніх років створена автотранспортна дільниця, що налічує 70 одиниць транспорту, за допомогою якої вивозиться 82% продукції від загального обсягу.

Колектив підприємства – 535 працівників. Керівництво заводу піклується про створення належних умов праці: облаштовано гідросвердловину подачі води на виробництво, на території комбінату є їдальня, проведено ремонт адміністративного корпусу, складських приміщень, побудовано майстерню по ремонту та обслуговуванню автопарку.

На підприємстві широко застосовують передові енергоощадні технологічні процеси, які привели до зниження витрат палива на 1 т продукції на 20% та електроенергії на 14%.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На Івано-Франківському хлібокомбінаті завжди основною метою було і є зараз задоволення потреб споживачів. А всі люблять ласувати смачним та запашним хлібом. Над цим працівники хлібокомбінату працювали всю його історію, саме це спонукало його керівників ставити перед собою важкі завдання вдосконалення виробництва, саме це стимулює і сьогодні подальший розвиток нашого рідного Івано-Франківського хлібокомбінату. Попит на нашу продукцію постійно зростає і це найкраща винагорода за важкі розумові та фізичні зусилля його працівників та керівництва.